jormamoll

Vanhaa suola- asiaa

Suola ja sen käyttö puhuttavat aina vaan. Pari päivää siten  haastateltiin ravintoterapeuttia radiossa. Hän varoitteli (pelotteli) taas liiallisesta suolan käytöstä. Puheli gammamääristä, paljonko sitä saa syödä päivässä.

Näitä puheita ja kirjoituksia on nähty ja kuultu vähintään kymmeniä vuosien kuluessa. Kertaakaan en muista että asiantuntija puhuisi siitä, kuinka paljon nautitun suolan määrä saa vaihdella ihmisen painon mukaan.

Kyllä kait on eri asia jos 60- kiloinen ihminen syö 5 grammaa suolaa tai jos sen tekee 130- kiloinen ihminen.

Myöskin, jos elimistöön tulee liikaa suolaa, poistuu se janon ja veden avulla luonnollista tietä.

Aikaisemmin syötiin kala ja liha lähes pelkästään suolattuna. Mahtoivatko ihmiset kuolla sankoin joukoin suolan liikakäyttöön?

Suola on täysin välttämätöntä ihmiselle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Tämä suola ja suolan käyttö ei liene aivan yksioikoinen asia. Pohjoiskarjala-projektissa tutkittiin sydänkuolleisuutta suolan ... ja mm rasvaisen ruuan suhteen. Mitä siitä lueskellut olen; yksiselitteistä selkoa en oikein osannut ottaa.
Ovathan suomalaiset satoja vuosia syöneet "tönkkösuolattua" kalaa, pelkällä suolalla säilöttyä lihaa ... jne. Tosiaan, mitään erityistä piikkiä ei ehkä ole saatu eriytettyä suolaa koskien.

Käyttäjän yklaine kuva
Yrjö Laine

Olet Jorma oikeilla jäljillä suolan suhteen. Lääkärit ja terapeutit paasaavat kaikille suolan vaaroista, mutta totuus lienee toisenlainen. On mielestäni väärin antaa kaikille ohjeeksi vähäinen suolankäyttö, ottamati huomioon yksilön aktiivisuutta. Kiikkutuolissa päivänsä viettävä tarvitsee vain hiukan suolaa, mutta raskasta ruumiillista työtä tekevä tai kova kuntoilija aivan erimäärät. Hikoilu on voimakas suolan poistaja. Eipä missään ohjeistuksessa näitä kuitenkaan erotella.
Elimistön hermojärjestelmä perustuu sähköön ja sähkö liikkuakseen tarvitsee suolaa. Kellä kokemusta suolanpuutteesta kovan rasituksen seurauksena, tietää miten ikäviltä krampit tuntuvat. Viimekädessä rankka suolanpuute tilttaa sydämen. Onneksi kehossa taitaa olla "suolatermostaatti", mikä ilmaisee halun saada lisää suolaa. Tässä kertomani toimii terveellä ihmisellä. Munuaispotilaat ovat sitten eriasia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

Kiitos kommentista.
Erityisesti kiinnostaisi tuo eripainoisten ihmisten suolan tarve.

Kyllä meikäläiselle ainakin tulee jano melko nopeasti suolaisen kalan syömisen jälkeen. Lihasta ja makkarasta en ole niin varma.