jormamoll

Kaikki blogit puheenaiheesta Joulukalenteri

Joulukuun kahdeskymmenesneljäs päivä

Tänään on vuoden tärkein päivä - tänään on jouluaatto ja Joulupukki tulee illalla!

Joulukuun kahdeskymmeneskolmas päivä

Tänään on jouluaatonaatto eli lyhyemmin aatonaatto.

Tänään nimipäiväänsä viettävät Senni ja Noel sekä Noel, Tuulo ja Giste.

Joulukuun kahdeskymmenestoinen päivä

Tänään on vuoden lyhin päivä ja  näin talvipäivänseisauksena nimipäiväänsä viettävät Raafael, Rafael ja Anatastasia, Nasti ja Asta sekä saamelaisella kielialueella Raffo.

Joulukuun kahdeskymmenesensimmäinen päivä

Kirkonkylälläkin odotetaan joulua jo ihan juhlavalaistuksessa (kts. kuvat) eikä aiheetta sillä onhan tänään melkein vuoden lyhin päivä. 

Tänään nimipäiväänsä viettävät Tuomas, Tomi, Tommi, Tuomo, Tom, Tomas, Tommy sekä Jaana, Pietari, Pekka ja Petri että myös Duomis ja Duomma.

Vuodenkiertoa seuraavassa yhteiskunnallisessa järjestäytymisessä tuomaanpäivällä oli ja on edelleenkin muinais-suomalaisilta periytynyttä  erityistä merkitystä :

Joulukuun kahdeskymmenes päivä

Rönttäkelit jatkuvat, joten rappusten eteen ladotuille havuille on nyt käyttöä funktionaalisena joulukuusena ...

Tänään nimipäiväänsä viettävät Benjamin, Kerkko, toinen Benjamin, Ben, Benny, Ignatios ja Juha sekä Benne ja Benjame.

Tälle päivämäärälle on merkitty tapahtuneeksi ainakin yksi huomattavan vahingollinen mokaus - joulukuussa vuonna 1924 nimittäin Landsbergin vankilasta Saksassa vapautettiin ehdonalaiseen  eräs vallankaappausta edellisenä  vuonna yrittänyt natsijohtaja.

Joulukuun yhdeksästoista päivä

Keli muuttui vesisateiseksi juuri näin joulun alla ja sääennusteiden perusteella vaikuttaa pahasti sille, että nollakeli jatkuu vielä pitkääään...

 

Joulukuun kahdeksastoista päivä

Tänään nimipäiväänsä viettävät Aapo, Rami, Aappo, Abraham, Seppo ja Ábo, Ápparan, Ábrrán, Áppá, Áppo.

Yhdysvalloissa tämä päivä on merkittävä, sillä tänään tulee kuluneeksi tasan 150 vuotta orjuuden lopettaneen perustuslain muutoksen hyväksymisestä.

"On December 18, the 13th Amendment was officially adopted into the Constitution–246 years after the first shipload of captive Africans landed at Jamestown, Virginia, and were bought as slaves."

Joulukuun seitsemästoista päivä

Enään viikko jouluun :)

 

Tänään seitsemäntenätoista joulukuuta nimipäiväänsä viettävät Raakel, Rakel, ortodoksisen nimipäiväalmanakan mukaan Taneli ja he, joille on ristimänimeksi annettu saamenkielinen Ráhkel.

Tänään on jo reippaasti talven tuntua ja säätiedotuskin antaa ymmärtää lumipeitteen paksuuntuvan täällä Savossa lähipäivinä, joten tuo kuvissa vielä heräilevä torikin saattaa jouluun mennessä saada tuuheamman lumiturkiksen harteilleen.

Joulukuun kuudestoista päivä

Tänään on joulukuun 16. päivä ja nimipäiväänsä viettävät Auli, Aulikki, Aada, Ada, Adele, Fanni ja Seara.

Joulukuun viidestoista päivä

Joulukuun viidestoista päivä.

Tänään nimipäiväänsä viettävät Nooa, Heimo, Noah, Paavo, Pauli, Teppo, Tapani,Triifon ja Heaibmu.

Tällä päivämäärällä vuonna 1939 sai ensi-iltansa klassikoksi ja kassamenestykseksi muotoutunut elokuva nimeltä "Tuulen viemää" ja tuoreemmin vuonna 1965 ensi-ilta koitti musikaalille "Sound of music".

Julkaise syötteitä