jormamoll

Kaikki blogit puheenaiheesta Dekkarit

Urputusta dekkareiden realismista

Etsiväromaaneista parhaat kuvaavat realistisesti myös henkilöiden iän ja heidän aikakautensa. Kommentoin vastaväitettä heti: joo joo – ovathan Holmes, Poirot ja Wolfe ihan kivoja, vaikka vanhenevatkin vähän hitaasti ympäristöön verrattuna.

Mutta syvemmin yhteiskuntaansa pureutuvat tietenkin Raymond Chandlerin Philip Marlowe ja Colin Dexterin Endeavour Morse.

Mitä on olemassa?

Raymond Chandler kirjoitti: "On vain taidetta ja sitäkin äärimmäisen vähän". Yhteydestään irrotettuna tämä olisi aika repäisevä ontologinen kannanotto.

On tullut tavaksi väittää, että 95% todellisuudesta on hukassa, mutta olivatpa pimeä energia ja pimeä aine mitä hyvänsä, energiaa eli massaa ne ovat. Muuten emme voisi puhua prosenteistakaan.

Ilkka Remes sai kovan haastajan

Suomen suosituin jännityskirjailija Ilkka Remes, 55, on saanut varteenotettavan haastajan nuoresta Max Seeckistä, 32. Toistaiseksi Seeckin trillerit eivät yllä Remeksen myyntilukuihin, mutta ei häneltä ole vielä julkaistukaan kuin kaksi kirjaa.

Hyvin menee kuitenkin. Seeckin ensimmäinen trilleri Hammurabin enkelit (Tammi 2016) oli kustantajan mukaan ”valtava myynti-ja arvostelumenestys”. Suomen dekkariseura valitsi Hammurabin enkelit viime vuoden esikoisdekkariksi.

Kari Häkämies: Kaksoiselämää

Onhan se kiinnostavaa, kun ex-ministeri, ex-kansliapäällikkö, kokoomuksen entinen kansanedustaja, entinen aluehallintoviraston ylijohtaja, kaupunginjohtaja, kunnanjohtaja ja nykyinen Varsinais-Suomen maakuntajohtaja kirjoittaa dekkareita. Kari Häkämies on elänyt sellaisen elämän, jonka pohjalta kirjoja voi kirjoittaa.

Julkaise syötteitä